Leningradin alueella toimivat vientiyritykset ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä kasvinterveystodistusten myöntämisessä ilmeinneisiin ongelmiin.

Todistusten myöntäminen on siirtynyt syyskuun alussa federatiiviselta eläinlääkintä- ja fytosaniteettilaitos Rosselhoznadzorilta kahdelle yksityiselle yritykselle (Grinvei Neva, Lesnoj karantinnyj broker). Aiemmin valtion laitos myönsi todistukset nopeasti ja halvalla, nyt ripeää palvelua kaipaavien tulee kääntyä nimettyjen yritysten puoleen ja maksaa todistuksista huomattavasti aiempaa enemmän. Rosselhoznadzor myöntää edelleen todistuksia, mutta myöntöprosessi saattaa viedä jopa kuukauden, mikä on monelle yritykselle liian pitkä aika odottaa.

Yksi ongelmaan törmännyt yritys on ruotsalaisen IKEA-konsernin tytäryhtiö Swedwood, joka tarvitsee todistuksia tuodakseen Suomeen huonekalutuontantonsa jätteitä. Muutama viikko sitten Venäjällä uutisoitiin Swedwoodin siirtävän tuotantonsa pois Leningradin alueelta, mikä tehtaan toimitusjohtaja Pontus Sturkin mukaan oli väärinkäsitys. Sturk ilmoitti yhtiön ongelmien liittyvän nimenomaan kasvinterveystodistuksiin. Hänen mukaansa todistusten myöntämiseen on viime aikoina kulunut aikaa 5 päivästä kuukauteen, mikä on vaikeuttanut Suomen toimituksia huomattavasti. Tehtaan johtajaa harmittaa, että ongelman vuoksi tehdas ei pääse keskittymään huonekalutuotantoonsa. 5 – 10 päivän käsittely ei vielä kaada Suomen toimituksia, mutta kuukausi on liian pitkä aika. Tehtaan varastot täyttyvät kahdessa viikossa.

Leningradin alueen hallinto yhdessä alueen metsäteollisuustuottajien yhdistyksen kanssa on vedonnut kirjeellä alueen syyttäjänvirastoon ongelman ratkaisemiseksi.

Lähteet: Tietotoimisto AK&M ja Leningradin aluehallinnon kotisivut