Karjalan metsäministeriö on purkanut metsänvuokrasopimuksia vuokriaan maksamatta jättäneiltä yrityksiltä, uutisoi ministeriö. Vuokrasopimukset on peruttu jo kolmelta yritykseltä ja kaksi sopimusta tullaan mitätöimään joulukuun aikana.

Kovien otteiden syy löytyy vuokrarästeistä. Vuoden kuluessa korjatusta puusta perittävien maksujen suorittaminen ajallaan on otettu esille moneen kertaan. Vielä syyskuussa Karjalan metsäministeri Vladimir Jurjev puhui metsäteollisuusyritysten edustajien kanssa pidetyssä kokouksessa metsänvuokraajien maksujen viivästymisestä ja ilmoitti maksujärjestelyneuvottelujen päättyneen. Nyt ministeriö on ryhtynyt toimiin saadakseen vuokrarästit maksetuiksi, jopa yritysten konkurssin uhalla.
Ministeriön kannalle on objektiiviset syyt. Venäjän Metsätalousviraston on päättänyt vuoden 2010 valtionavustuksista. Ensi vuonna Karjalaan on suunniteltu myönnettävän avustuksia 416 miljoonaa ruplaa, mikä on 130 miljoonaa ruplaa vähemmän kuin tänä vuonna. Karjalan metsäministeriön ja sen alaisten virastojen ylläpitoon varattua rahaa on pienennetty rajusti, myös metsäpalojen torjuntaan suunnattuja varoja on leikattu.

Metsätalousvirasto on määritellyt arviointimenetelmän aluetasolle siirrettyjen toimivaltuuksien toteutustehokkuudesta ja tässä yhtenä tärkeänä kriteerinä on metsänkäyttömaksujen maksaminen Venäjän federaation budjettiin. Nyt Karjalan tasavallalle on muihin Luoteis-Venäjän hallintopiirin alueisiin verrattuna kertynyt noista maksuista suurin budjettivelka.

Siitä huolimatta, että tilanne Karjalan metsäsektorilla on parantunut, metsänvuokraajat jättävät vieläkin korjatusta puusta perittäviä metsänkäyttömaksuja maksamatta. Metsäministeriö ei kuitenkaan aio heltyä rästien suhteen, vaan on koventamassa otteitaan maksut saadakseen.

Lähde: Karjalan viralliset nettisivut