Kontupohjan sellu- ja paperitehtaan huonosta tilanteesta uutisoidaan mediassa. Yrityksen maksut ovat rästissä, palkat myöhässä ja loppuvuoden aikana henkilöstöä aiotaan vähentää 200 työntekijällä. Yritys työllistää 6 000 henkilöä, joten optimoinnin varaa on. Tällä hetkellä järjestellään ja karsitaan ydinliiketoimintaan kuulumattomia osia, kuten kuljetus- ja rakennusosastoa sekä aputalouksia. Vuodesta 2008 alkaen yrityksestä on vähennetty 1 500 työntekijää.

Pitkärannan sellutehtaan johto on jättänyt Karjalan arbitraatio-oikeuteen konkurssihakemuksen. Karjalan tasavalta on yrittänyt myydä 10 % osakeomistustaan Pitkärannan tehtaasta jo kauan, mutta ostajia ei ole ilmaantunut. Tilanne tuskin paranee marraskuun huutokaupassakaan tehtaan huonon tilanteen vuoksi.

Segezhan sellu- ja paperitehtaalla menee vähän paremmin. Euroopan huonosta taloustilanteesta huolimatta yrityksen tilauskanta on kohtuullinen. Vuoden alussa tehtaan pysäyttämiseen johtaneet puunhankintaongelmat on saatu ratkaistua. Tehdas kuuluu Investlesprom-konserniin, jonka rahoitusjärjestelyjä on parannettu ja johtajat vaihdettu. Aikaisemman johdon tekemät investointisuunnitelmat on analysoitu tarkkaan ja niissä on havaittu ongelmia. Segezhan tehtaan kunnianhimoinen Jääkarhu-investointihanke tuskin toteutuu. Tuotannon kasvattaminen johtaisi mm. ongelmiin puuhuollossa.

Lähteet: Karjalan työministeriö, GreenPress, Gubernija DAILY, Investlesprom, WhatWood, Forest-Karelia.ru, Karjalan valtionomaisuusrahasto