Kalevalan kansallispuiston puolustajien ja vastustajien välinen kamppailu on kärjistynyt uudelleen Karjalassa, kertoo uutistoimisto Regnum. Kostamuksen kaupunginvaltuusto on siirtänyt tammikuun loppuun Kalevalan kansallispuistoa koskevan asian käsittelyn. Päätös voidaan tehdä vasta kun kaupungin tulo- ja menoarvio vuodeksi 2004 on selvä.

Kalevalan kansallispuiston kohtalo riippuu paljolti siitä, kuinka jakautuvat vastavalittujen kansanedustajien äänet: entinen kaupunginvaltuusto kannatti aktiivisesti kansallispuiston perustamista Kostamuksen läheisyyteen. Nyt kaupungin taloudellinen ja poliittinen tilanne on muuttunut. Varojen puute pakottaa paikallisen itsehallinnon supistamaan sosiaalialan menoja ja Kalevalan kansallispuisto on supistettavien listalla ensimmäisenä.

”Kysymys toimintamme lakkauttamisesta nousi kaupunginhallinnon suunnitelmiin sen jälkeen, kun Tacis-ohjelmasta rahoitettu hanke ”Karjalan rajaseudun suojelualueiden kehitys” päättyi kesäkuussa 2001″, kertoo Kalevalan kansallispuiston johtaja Sergei Demidov. Tuon hankkeen tuloksena Karjalaan perustettiin neljä järjestöä, joiden tehtävänä oli tasavallan hallituksen kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti ottaa vastaan ja säilyttää EU:n rahoittamaa luonnonpuistoille tarkoitettua kalustoa ja muuta omaisuutta. Koska hallitus ei ole vieläkään tehnyt virallista päätöstä kansallispuiston perustamisesta, kamppailu alueen metsävaroista jatkuu, Demidov toteaa uutisessa.

Sergei Demidovin mukaan kansallispuiston vastustajat toivovat, että hanke kariutuu, ja ovat valmiit ryhtymään hakkaamaan metsää vaikka heti. Jos Kalevalan kansallispuisto lakkautetaan, kaupunginhallitus saa myös verukkeen kieltäytyä siirtämästä kansallispuistolle Taciksen 54 000 euron arvoista omaisuutta ja poistaa osan omaisuudesta kirjanpidosta lakia rikkomatta.

Lähde: IA Regnum