Pitkään puhuttu raakapuun vientitullien korotus on ilmeisesti toteutumassa. Toteutuessaan korotus merkitsisi 1,5–2 euron hinnannousua ulkomaille myytävälle venäläiselle puulle, arvioi metsäpoliittinen erityisasiantuntija Hannu Kivelä Suomen Moskovan suurlähetystöstä. Hinnankorotuspaineita lisää Kivelän mukaan myös vientiin tarvittavien kasvinterveystodistusten hinnan kallistuminen sen jälkeen, kun niiden myöntäminen yksityistettiin syyskuun alussa.

Tullimaksun korotusta ehdottaa talouskehitysministeriön alainen komissio, mutta ehdotusta ei ole julkistettu kokonaan eikä sen käsittelyn aikataulua ole vahvistettu. Kivelän mukaan se saattaa tulla ensi viikolla Venäjän hallituksen asialistalle.

Vientitullien korotus perustuu venäläisten haluun vähentää raakapuun vientiä ja lisätä kotimaista puun jalostusta. Tullimaksujen nostolla halutaan myös nostaa ulkomaisten yritysten investointimääriä Venäjälle.

Jos Venäjä päättää korottaa tullimaksuja, uudistus koskee ainakin havupuuta. Tähän asti koivukuidusta ja koivutukista ei ole peritty vientitullia, mutta vielä ei tiedetä, onko tämäkin käytäntö muuttumassa.

Lähde: Maaseudun tulevaisuus 18.11.05