Satelliittivalvonta on tehostanut merkittävästi laittomien hakkuiden valvontaa, ilmeni Metsätalousviraston johtajan Valeri Roschupkinin puheesta Federaationeuvoston luonnonvarain ja ympäristönsuojelun komitean kokouksessa. Satelliittivalvonta ja ilmakuvaukset auttavat selvittämään laittomien hakkuiden todellisen laajuuden.

Tämänhetkisten valvontatulosten mukaan pelkästään Arkangelin ja Irkutskin alueilla, Krasnojarskin, Primorskin ja Habarovskin piireissä laittomia hakkuita on tehty 763 000 m3 verran, kun viralliset tilastot antavat laittomien hakkuiden määräksi koko Venäjän osalta 96 000 m3. Satelliittivalvonnan tulosten perusteella metsänkäyttöohjeita rikkoneille esitetään korvausvaatimuksia ja valmistellaan rikkojien asettamista vastuuseen. Mainituilla viidellä alueella korvaussakkojen kokonaissumma on 872 milj. ruplaa. Nyt lento- ja satelliittivalvonta kattaa 53 milj. ha Venäjän metsävarannosta, mutta ensivuoden tavoitteeksi on asetettu 101 milj. ha kaikkiaan 16 subjektin alueella.

Venäjän luonnonvaraministeriön lehdistöpalvelun tiedotteesta käy ilmi, että Venäjä kuuluu laittomien hakkuiden johtaviin maihin yhdessä Brasilian, Kamerunin, Gabonin, Indonesian ja Malesian kanssa. Venäjällä laittomien hakkuiden osuus kaikista metsälainsäädäntörikkeistä on 89 %. Metsätaloudelle laittomista hakkuista arvioidaan koituvan vuodessa 5 miljardin ruplan tappiot.

Lähde: Luonnonvaraministeriön lehdistöpalvelu