Putinin tammikuinen asetus Baikalin ekologisella vyöhykkeellä sallitusta teollisuustoiminnasta on nostanut Venäjällä kannanottojen ryöpyn puolesta ja vastaan. Vilkkaan mielipiteiden vaihdon kohteeksi on itseoikeutetusti ohjautunut syksystä 2008 pysäytettynä ollut Baikalin sellu- ja paperitehdas, jonka tuotannon käynnistämisen Putinin asetus mahdollistaa. Kannanottona tehtaan tuotannon käynnistämiselle järjestettiin Irkutskissa lähes samanaikaisesti kaksi suurta mielenosoitusta, toinen puolesta ja toinen vastaan.

Tehtaan avaamista vastustava, 3000 osanottajaa kerännyt mielenosoitus vaati Putinia kumoamaan jätevesien laskun Baikaliin mahdollistavan asetuksen (13.1.2010). Kokouksen organisointiin osallistuneen Venäjän WWF:n johtaja Jevgeni Schwartz ei luottanut tehtaan lupauksiin uuden toiminnan ympäristöystävällisyydestä: ”Tehdas on viimeisen kymmenen vuoden kuluessa jo kahdesti jättänyt toteuttamatta siirtymisen suljettuun vedenkiertoon, joten ei ole mitään syytä olettaa, että toiminta muuttuisi ympäristöystävällisemmäksi nyt, kun jätevesien laskeminen Baikaliin on taas mahdollista”, Schwartz totesi uskoen, että Venäjän ympäristöimago muuttuisi Baikalin sellutehtaan käynnistämisen myötä epäystävällisempään suuntaan.

Ympäristöaktivistien äänen vastapainona Irkutskissa kuultiin myös noin 2000 osanottajaa kerännyttä mielenosoitusta Baikalin sellutehtaan suojelemiseksi ympäristöihmisiltä. Paikallisväritteisessä kokoontumisessa runsaslukuinen joukko tehtaan työläisiä ja paikallisia asukkaita argumentoi, että viranomaisten päätös antaa Baikalskin kaupungille mahdollisuuden selvitä nyt vallitsevasta talouskriisistä. Mielenosoittajat pitivät ympäristöihmisten varoituksia tehtaan aiheuttamista ympäristövahingoista perusteettomina, vakuuttuneina siitä, että ympäristöihmisten toiminta puolestaan on haitallista alueelle. Tehtaan kotikaupunki Baikalsk on tyypillinen monokaupunki eli yhden elinkeinon varassa toimiva kaupunki, joka on vaarassa kuihtua kokonaan, jos sen elinvoimaa ylläpitävä laitos ajetaan alas.

Tehtaan oman ilmoituksen mukaan käyttöönotto etenee suunnitelman mukaisesti; toimitusjohtaja Konstantin Proshkin toteaa, että tuotanto päästään aloittamaan lähiaikoina. Uuden asetuksen voimaantulon jälkeen tehtaan puuraaka-ainevarastoja on täydennetty, lupa-asioita laitettu kuntoon ja tehtaan toiminnan käynnistämistä valmisteltu laitetestauksen ja testituotannon keinoin. Vaikka varsinainen tuotantovaihe ei olekaan vielä alkanut, tehtaan kunnostamisvaihe on jo työllistänyt lähes 1000 ihmistä. Proshkin uskoo tehtaan väen tekevän kaikkensa kantaakseen vastuun Baikal-järven tilasta.

Lähteet:

WOOD.RU

Regnum

WWF Russia

Asetus 13.1.2010