Baikalin sellu- ja paperitehdasta OAO Baikalskij CBK uhkaa lakkauttaminen Baikalin jätevesijärjestelmän rakennustöiden päättymisen jälkeen, jos tehtaalle ei asenneta suljettua vedenjakelujärjestelmää, kertoi Venäjän luonnonvaraministeriön varaministeri Valentin Stenpankov tavatessaan Baikalin tehtaan omistajia Continental Managementista.

1990-luvun lopulla sovittiin, että Baikalin CBK:n omistajat uusivat tehtaan jätehuollon. Hankkeeseen kuului suljetun vedenkiertojärjestelmän tekeminen, sellun kloorivalkaisusta luopuminen sekä ilmansaastepäästöjen merkittävä vähentäminen. Mutta edelleenkään hanketta ei ole saatu käyntiin tällä Venäjän vanhimmalla sellutehtaalla. Osa rahoituksesta piti tulla Maailmanpankilta (22 milj.$), joka on kuitenkin vetämässä pois rahoitusta.

Ministeri Stepankov totesi, että Baikalin sellu- ja paperitehtaan uudelleenprofiloinnin ympäristöarvioinnin voimassaoloaika päättyy toukokuussa 2007. Tämän vuoden syksyllä ministeriö aikoo tehdä tehtaan uudelleenprofiloinnin laajamittaisen tarkastuksen tehtaan ympäristöhaittojen kartoittamiseksi.

Lähde: Venäjän luonnonvaraministeriön lehdistöpalvelu