AFK Sistema -investointiyhtiöön kuuluva LesInvest on allekirjoittanut sopimuksen Segežan sellu- ja paperitehtaan osakkeiden ostosta Moskovan Pankilta. Kauppaan sisältyy myös yhtiö ”Derevoobrabotka – Projekt”, johon kuuluu sahoja ja levytehtaita. Lopullinen kauppa tehdään vuoden 2014 kolmannella neljänneksellä.

Kaupan kohteena olevien yritysten liikevaihto oli 20,9 miljardia ruplaa (n. 418 milj. e) ja käyttökate (EBITDA) 2,4 miljardia ruplaa (n. 48 milj. e) vuonna 2013. Viennin osuus liikevaihdosta oli 54 prosenttia.

Ostetut yritykset ovat johtavia alallaan ja niillä on lupaavat näkymät, toteaa AFK Sisteman pääjohtaja Mihail Šamolin. Kasvupotentiaali voidaan hyödyntää uudelleenjärjestelyillä ja tehokkuuden parantamisella, jossa AFK Sistemalla on paljon asiantuntemusta ja kokemusta.

Lyhyen tähtäimen kehityssuunnitelmiin kuuluvat mm. investoinnit puunkorjuuyrityksiin Karjalassa, Vologdan ja Arkangelin alueilla sekä Segežan sellu- ja paperitehtaan modernisointi. Saha Sokolski DOK, lastulevytehdas Karelija DSP ja Vjatskin vaneritehdas ovat hyvässä kunnossa, eivätkä vaadi investointeja lähitulevaisuudessa. Pidemmällä aikajaksolla tavoitteena on jatkaa Segežan Jääkarhu-investointiprojektia, laajentaa säkkituotantoa ja etsiä uusia markkinoita sekä rakentaa kaksi uutta vaneritehdasta.

Venäjän tärkeimpinä kilpailuvaltteina kansainvälisessä vertailussa yritys pitää hyvälaatuisen havupuun saatavuutta ja alhaista omakustannushintaa.

Lähde: AFK Sistema