Karjalan tasavallan päämies Andrei Nelidov neuvotteli ”Traktornye zavody” –konsernin (Machinery & Industrial Group N.V.) johtajan kanssa Äänisen traktoritehtaan (Onežskij traktornyj zavod) kehityssuunnitelmista.

Äänisen traktoritehtaan henkilökunta käsittää nykyisin vain 175 henkilöä. Tehtaan vanhat rakennukset sijaitsevat Petroskoin keskustassa, joten toiminta jouduttiin siirtämään pääkaupungin ulkopuolelle. Tuotanto on käynnistetty uusissa tiloissa. Vuonna 2010 tuotettiin 59 traktoria. Tämän vuoden suunnitelmissa on 130 metsäkonetta. Yrityksen kapasiteetti on 300 traktoria vuodessa.

Tehdas tuottaa tilauksesta etupäässä Onežets 300 -merkin traktoreita kokorunkojuontoon. Koneella ei ole suurta kysyntää puunkorjuuseen, mutta traktorin alustalle asennetaan mm. sammutuslaitteita, jotka ovat tarpeen metsäpalojen torjumisessa. Myös porauskalustoa tai vesakonhoidossa hyödynnettävää laitteistoa voidaan asentaa telaketjujen varassa kulkevalle alustalle.

Petroskoissa kootaan myös tanskalaisia harvestereita (Silvatec), joiden osia tuotetaan ”Traktornye zavody” -konsernin yrityksessä. Tuotekehittelyssä on hakkuukone, jolla puunkorjuuta tehdään kanadalaisella mallilla. Tapa eroaa nykyisestä venäläisestä runkomenetelmästä sekä tavaralajimenetelmästä.

Lähde: Karjalan hallituksen nettisivut (suomenkielinen)