Äänisen traktoritehdas ja tanskalainen Silvatec aloittavat tämän vuoden aikana pyörätraktorien valmistuksen Petroskoissa, kertoo Äänisen traktoritehtaan toimitusjohtaja Mihail Kolesnikov. Toimitusjohtajan mukaan alkuvaiheessa traktorit kootaan tehtaalla tuontiosista, mutta vähitellen tullaan siirtymään venäläisvalmisteisten osien käyttöön.

Karjalan teollisuusministeri Sergei Denisov on antanut tukensa Äänisen traktoritehtaan suunnitelmille. Ministerin mukaan Äänisen traktoritehtaan tuotteilla on kysyntää kotimaan ja ulkomarkkinoilla vasta sitten, kun se pystyy tuottamaan nykyaikaisen puunkorjuun vaatimukset täyttävää puunkorjuukalustoa.

Ministerin epäilee kuitenkin tanskalaisten pyörätraktorin olevan liian raskas Karjalan maaperällä käytettäväksi ja soveltuvan paremmin Siperian olosuhteisiin. Lisäksi Karjalasta tuskin löytyy riittävästi halkaisijaltaan metrisiä puita, jollaisten kaatoon traktori on varsinaisesti tarkoitettu.

Äänisen traktoritehdas ja Silvatec kuuluvat venäläiseen traktoritehdaskonserniin Traktornye zavody. Huhtikuussa 2006 konserni teki 80 % osakekaupan Tanskan ainoan puunkorjuulaitevalmistajan Silvatecin osakkeista. Konsernin tytäryhtiö Agromash B.V. on lunastanut Silvatecin osakkeet tanskalaiselta DDH:lta. Kauppasumma oli noin 10 milj. euroa. Traktornye zavody –konsernin alla toimivat myös mm. Tsheboksarin Promtraktor, Vladimirin moottori- ja traktoritehdas, Lipetskin traktoritehdas ja Kurganmashzavod.

Lähteet: Karjalan tasavallan hallitus ja www.regnum.ru