Karjalan vanhin konerakennusyritys Äänisen traktoritehdas on pikkuhiljaa voittamassa vaikeutensa. Vaikka viime vuosi olikin tehtaalle tappiollinen, joulukuulta jäi jo pientä voittoakin. Vuoden 2004 tilanteeseen verrattuna traktoreiden tuotanto kasvoi 20 prosentilla tehtaan valmistettua 360 traktoria.

Kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen tuotanto kasvoi vuoden 2005 vastaavaan aikaan verrattuna 1,6 -kertaiseksi (69 traktoria). Jos sama tahti jatkuu, vuosituotannoksi saadaan 460 – 516 traktoria. Pienemmällä kappalemäärällä ollaan nollakasvussa, mutta suurempi tuottaa jo voittoakin. Liikevaihdokseen tehdas on tälle vuodelle arvioinut 1 milj. ruplaa. Viime aikoina traktoritehdas on pystynyt maksamaan veronsa säännöllisesti, ostanut lisäosia, hoitanut kunnallispalvelumaksunsa ja palkkarästinsä. Edellisten vuosien velat on omistaja Traktornye zavody –konserni ottanut hoitaakseen.

Nyt tehdas tekee perustraktoria TLT-100, mutta myös uudempia tuotteita. Vuoden 2006 toisella puoliskolla tehtaalla aloitettaneen Onezhets-300 –traktorin massatuotanto. Sen mallikappale oli viime vuoden lopulla esillä Rossijskij les –messuilla Vologdassa.

Vologdan seuraaville messuille traktoritehdas aikoo tuoda tanskalaisista osista kokoamansa pyöräkoneen, joka on 25 % tuontikoneita edullisempi.

Lähde: Karjalan hallituksen kotisivut