VAARA!

Saastunut rehu tai juomavesi voi sairastuttaa eläimen vakavasti.

MITEN TORJUA? 

  • Hanki eläinten rehut ETT:n positiivilistan toimittajalta.
  • Rehujen tuominen ulkomaista on tilalle tautiriski. Valmistu, että ulkomailta tuotava rehut on tutkittu eläintautien ja salmonellan osalta.
  • Ihmisten ruokajätteiden syöttäminen tuotantoeläimille on kielletty koko EU:n alueella.
  • Estä haittaeläinten, kuten villilintujen, hiirten tai rottien pääsy rehuun ja rehuvarastoon. Estä jyrsijöiden pesiytyminen tuotantorakennusten läheisyyteen siistimällä ympäristö ja pitämällä tuotantorakennusten lähiympäristö vapaana kaikesta kasvillisuudesta. Haittaeläimet aiheuttavat mm. salmonellavaaran!
  • Huolehdi rehuvaraston siisteydestä ja eläinten juomaveden hyvästä laadusta. Tutkituta juomaveden laatu säännöllisesti.

Hanki rehut ETT:n positiivilistalla olevalta rehuntoimittajilta. Myös monet tuotantosopimukset Suomessa edellyttävät tätä.

Pidä rehuvarasto siistinä ja tiiviinä. Jyrsijät ja villilinnut voivat levittää tarttuvia eläintauteja kuten salmonellaa tilalta toiselle.

Haittaeläinten torjunta vaatii jatkuvaa varuillaanoloa ja pitkäjänteistä seurantaa. Torju rottia jatkuvasti, mutta varsinkin syksyisin. Jyrsijöiden kemiallisen torjunnan rinnalle suositellaan loukkujen käyttöä. Myrkkysyöttejä saa käyttää jatkuvasti vain poikkeustapauksissa. Jyrsijöiden pesintäpaikkoja vähentävät tuotantotilojen ympäristön siisteys ja matala kasvusto. Kun piha-alue on kestopäällystetty tai karkeaa soraa, jyrsijöiden on vaikea liikkua.

Tarkista ja puhdista eläinten juottolaitteet säännöllisesti. Ilman puhdistusta vesiputkien sisälle muodostuu biofilmi (lima ja bakteerikerros), joka tarjoaa taudinaiheuttajalle suotuisan elinympäristön.

 

Lue lisää: Miten torjua haittaeläimiä eläintilalla? (pdf-tiedosto)

Webinaari: Näin varmistan hyvän rehuhygienian

Tutustu myös: