Palaa oppaan etusivulle napautamalla tästä.

Hankkeessa tuotettiin seuraavat julkaisut 

Hankeseminaarit ja työpajat (katso esitykset Slidesharessa )

  • Työpaja hyönteisalan tietotarpeista, Seinäjoki 1.2.2017
  • Entolab-aloitusseminaari, Seinäjoki 1.2017
    • Hanke-esittely, professori Jarkko Niemi, Luke
    • Lainsäädäntötilanne – Elintarvikkeet ja rehut, ylitarkastaja Tarja Root ja ylitarkastaja Anna Mizrahi, Evira
    • Insect Farming, Professor Arnold van Huis, Wageningen University, Alankomaat (etäyhteys)
    • Kuluttajakysely, koordinaattori Jaakko Korpela, Turun Yliopisto
    • Kotisirkkojen ravintovaatimukset, tutkimusjohtaja Timo Nieminen, Helsingin Yliopisto Ruralia-instituutti
    • Kokemuksia kotisirkkojen kasvattamisesta, Panu Ollikkala
  • Kotisirkkojen kasvatuksen vaatimukset tuottajalle-työpaja, Kurikka 13.6.2017
    • Tilaisuuden avaus ja hanke-esittely, Jarkko Niemi, Luke
    • Hyönteisten kasvattamiseen käytettävät rehut lainsäädännön näkökulmasta,
    • Kasvatushyönteisten ravinto- ja olosuhdetarpeet, Maija Karhapää, Luke
    • Kasvatustilan prosessihygienia tarpeet, Gun Wirtanen, Helsingin yliopisto
    • Tilavierailu, Hirvelän sirkkakasvattamo, Kurikka
  • Hyönteistuotannon automatisointi-työpaja, Seinäjoki, 14.11.2017
    • Niemi J. 2017. Hyönteiskasvatuksen edistäminen Etelä-Pohjanmaalla: tuotannon automatisointi.
    • Ryhmätyöskentely
  • Hyönteisten prosessointi-työpaja, Seinäjoki, 16.5.2018
    • Prosessoinnin mahdollisuudet -Ilkka Latomäki
    • Työpaja: Hyönteisten prosessointi tulevaisuudessa
  • Hyönteiskeittokoulu-työpaja, Seinäjoki, 6.6.2018
    • Hyönteisiä sisältävien ruokien suunnittelu, valmistus ja maistaminen
  • Hyönteiskasvatuksen työpaja, Ilmajoki 26.9.2018
    • Hanke-esittely ja tilaisuuden avaus, Jarkko Niemi, Luke
    • Hyönteisalan esiselvitys, Niina Huikuri, Technobug oy
    • Hyönteisten ravinto ja kasvattamisen olosuhdevaatimukset, Maija Karhapää, Luke
    • Hyönteiskasvatuksen talous, Jarkko Niemi, Luke
    • Entolab – ruokintakokeen järjestelyt ja alustavat tulokset, Ilkka Latomäki, SeAMK
    • Hyönteistuotanto suuremmassa mittakaavassa, Panu Ollikkala
  • Loppuseminaari ja pohjoismainen hyönteistoimijaseminaari järjestettiin yhteistyössä pohjoismaiden maataloustutkijain yhdistyksen (NJF) kanssa, Seinäjoki, 4-5.12.2019:
    • Hyönteistuotannosta elinkeinoksi – näkökulmia kasvatuksen kannattavuuteen ja hyönteismarkkinoihin, Jarkko Niemi, Luke
    • Kokemuksia sirkkojen ruokintakokeilusta, Ilkka Latomäki, SeAMK
    • Kasvatusolosuhteiden vaikutus sirkkakasvattamon hygieniaan, Gun Wirtanen, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
    • Clean and easy cricket rearing, Sandra Mellberg, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
    • Mitä sirkka sisältää? Helena Pastell, Evira
    • Hyönteisten ravinto ja kasvatusolosuhteet, Maija Karhapää, Luke
    • Hyönteisten mahdollisuudet jätevirtojen käsittelyssä, Antero Bäcklund, Lakeuden
    • Insect rearing as business in Finland − opportunities and problems from a company’s point of view, Lauri Jyllilä, Finsect Oy, Finland
    • On-line Sustainability of insect rearing and insect-based food the Nordic perspective, Afton Halloran, External Consultant, the Nordic Food Policy Lab of the Nordic Council of Ministers, Denmark
    • “Future is in insects” – Towards insect bioeconomy in Finland, Susanne Heiska, Luke
    • Luke InsectLab for the insect economy, Miika Tapio, Luke
    • Insect rearing and markets for insects: perspective of a Belgian company, Nouchka De Craene, Millibeter, Belgium
    • Rearing automation and nutritional requirements for insects, Filip Wouters, Vives University of Applied Sciences, Belgium
    • R&D efforts on optimizing key parameters in industrial insect production with special emphasis on Hermetia illucens and Tenebrio molitor. Anton Gligorescu, Danish Technological Institute, Denmark
    • The value-chain of valorizing food by-products by black soldier fly (Hermetia illucens) in Saarijärvi, Finland. Tuure O. Parviainen, VTT
    • Black soldier fly meal in feed for Atlantic salmon – nutritional qualities and safety considerations, Erik-Jan Lock, Institute of Marine Research, Norway
    • Safe and Sustainable feed for Tenebrio molitor from domestic side streams of Bioeconomy, Elina Hirvisalo, Luke
    • Insect lunch, three course meat, student Restaurant Prikka (omakustanteinen)
    • Integrating edible insects into food, by investigating insect components as ingredients while also looking at how to develop food products with main emphasis on application in meals, Simon Hvid, Danish Technological Institute, Denmark
    • The impact of the insect regulatory system on the insect marketing system, Anu Lähteenmäki-Uutela, Turku School of Economics
    • Forming an insect industry against background of regulatory and technological uncertainty, Ivar Pettersen, Norwegian Institute of Bioeconomy Research, Norway
    • Interactive NKJ workshop: Economic prospects of insect rearing in Finland and related research needs, Jarkko Niemi, Luke (ryhmätyöskentely hyönteisalan kehitysnäkymien ja tietotarpeiden kartoittamiseksi)
    • Neljän seminaarissa puhuneen henkilön videohaastattelut, joissa he kertovat näkemyksiään hyönteisalasta, on julkaistu internetissä. 
  • Osallistuimme esityksellä Ruokavirastossa järjestettyyn hyönteisalan toimijatapaamiseen ”Seminaari hyönteisalan toimijoille”. Helsinki 18.1.2019.
  • Latomäki I, Lauhanen R, Wirtanen G, Melberg S, Karhaää M, Niemi J. 2020. Hyönteiskasvatuksen edistäminen Etelä-Pohjanmaalla – kokemuksia ja tuloksia hankkeesta. Posteri maataloustieteen päivillä 8-9.1.2020, Helsinki.

Opintomatkat

Linkkejä muualla Internetissä oleviin julkaisuihin:

Linkkejä Internetissä oleviin videoihin:

Lisätietoja

Tutkimusprojessori Jarkko Niemi, jarkko.niemi@luke.fi, puh. 040 358 0487