VAARA!        

Taudinaiheuttajat säilyvät elinvoimaisina ja voivat levitä lannan tai muun eritteitä sisältävän lian tai biologisen materiaalin välityksellä tuotantoeläimiin, mikäli tuotantotiloja ei pestä, siivota ja desinfioida säännöllisesti ja huolellisesti.

MITEN TORJUA?                

  • Puhdista, pese ja desinfioi eläintilat huolellisesti. Tee erätaukopesu aina, kun osaston eläimet on viety pois.
  • Pesun vaiheita ovat kuivapuhdistus, painepesu, liotus, märkäpuhdistus ja kuivaus. Poista kaikki näkyvä lika mekaanisesti! Käytä pesuainetta. Kaikki näkyvä lika pitää poistaa pesun aikana, jotta desinfiointiaine pääsee vaikuttamaan. Kannattaa painepestä matalalla paineella.
  • Riittävä kuivatus on tärkeä osa peruprosessia. Kuivaus pesun jälkeen voi kestää pari päivää, jotta vältytään desinfiointiaineen laimenemiselta seuraavassa vaiheessa.
  • Pesu ja desinfiointi ovat kaksi erillistä työvaihetta, joissa käytetään eri kemikaaleja. Älä sekoita vaiheita toisiinsa.
  • Desinfiointi voidaan tehdä pinta- tai märkädesinfiointina painepesurilla. Levitä desinfiointiaine suuttimella. Vaahtoava desinfiointiaine tunkeutuu paremmin huokoisille pinnoille. Huuhtele desinfiointiaine vedellä ja anna paikkojen kuivua, jotta eläimet eivät saa desinfiointiainetta lammikoista elimistöönsä.

Puhdas elinympäristö vähentää eläimiin kohdistuvaa tautipainetta ja parantaa tuotannon kannattavuutta sekä eläinten hyvinvointia! 

Tuotantotilojen pesu, puhdistus ja desinfiointi ovat keskeisiä keinoja torjua elinympäristössä pitkään elinkykyisinä säilyviä taudinaiheuttajia. Huolellinen pesu voi vähentää eläimiä uhkaavien taudinaiheuttajien määrän seinillä, lattiassa ja muilla pinnoilla murto-osaan siitä, mikä määrä niitä on likaisilla pinnoilla.

Kuivaus- tai tuotantotauko pesun ja desinfioinnin jälkeen on tehokas keino vähentää joidenkin taudinaiheuttajien määrää tuotantotiloissa. Suositeltava tauon pituus on vähintään viikko puhdistuksen ja desinfioinnin jälkeen. Tauon tehokkuus riippuu taudinaiheuttajatyypistä. Jotkut taudinaiheuttajat eivät pysy pitkään elinkykyisinä kuivissa olosuhteissa.

Huolehdi desinfioinnin aikana työturvallisuudestasi, sillä desinfiointiaineet voivat allergisoida ja ärsyttää hengitysteitä.

 

Webinaari: Miten pestään ja desinfioidaan eläinsuoja karsinoineen?

__________________________________________________________

Eläinten terveys ETT:n ohjeita pesuihin (linkit vievät ETT:n nettisivuille):

Eläinkuljetuskaluston puhdistusohje

Työkoneiden puhdistus- ja desinfiointiohje

Lietekärryn puhdistus- ja desinfiointiohje

Käytetyn lypsyrobotin puhdistus ja desinfiointi

Kalkkivelliohje

Lihasiipikarjatilan hyvän hygienian opas (lihasiipikarjatilojen tautisuojausvaatimusten lakisääteinen ja kansallinen taso 2012)

Erätaukopesu ja -desinfiointi siipikarjatiloilla

__________________________________________________________