Kysy tällä sivulla tautisuojauksesta. Me etsimme vastauksen!
Näiden bioturvallisuustreffien teemana on:

Pese eläinten tilat oikein!

Taudinaiheuttajat säilyvät elinvoimaisina ja voivat levitä lannan tai muun eritteitä sisältävän lian tai biologisen materiaalin välityksellä tuotantoeläimiin, mikäli tuotantotilaa ei pestä, siivota ja desinfioida säännöllisesti ja huolellisesti.

Mitä tulisi huomioida pestäessä?
•Puhdista, pese ja desinfioi eläintilat huolellisesti. Tee erätaukopesu aina, kun osaston eläimet on viety pois.
•Pesun vaiheita ovat kuivapuhdistus, painepesu, liotus, märkäpuhdistus ja kuivaus. Poista kaikki näkyvä lika mekaanisesti! Käytä pesuainetta. Kaikki näkyvä lika pitää poistaa pesun aikana, jotta desinfiointiaine pääsee vaikuttamaan. Kannattaa painepestä matalalla paineella.
•Riittävä kuivatus on tärkeä osa peruprosessia. Kuivaus pesun jälkeen voi kestää pari päivää, jotta vältytään desinfiointiaineen laimenemiselta seuraavassa vaiheessa.
•Pesu ja desinfiointi ovat kaksi erillistä työvaihetta, joissa käytetään eri kemikaaleja. Älä sekoita vaiheita toisiinsa.
•Desinfiointi voidaan tehdä pinta- tai märkädesinfiointina painepesurilla. Levitä desinfiointiaine suuttimella. Vaahtoava desinfiointiaine tunkeutuu paremmin huokoisille pinnoille. Huuhtele desinfiointiaine vedellä ja anna paikkojen kuivua, jotta eläimet eivät saa desinfiointiainetta lammikoista elimistöönsä.

Puhdas elinympäristö vähentää eläimiin kohdistuvaa tautipainetta ja parantaa tuotannon kannattavuutta sekä eläinten hyvinvointia!

Tuotantotilan pesu, puhdistus ja desinfiointi ovat keskeisiä keinoja torjua elinympäristössä pitkään elinkykyisinä säilyviä taudinaiheuttajia.

Kuivaus- tai tuotantotauko pesun ja desinfioinnin jälkeen on tehokas keino vähentää joidenkin taudinaiheuttajien määrää tuotantotiloissa. Suositeltava tauon pituus on vähintään viikko puhdistuksen ja desinfioinnin jälkeen. Tauon tehokkuus riippuu taudinaiheuttajatyypistä. Jotkut taudinaiheuttajat eivät pysy pitkään elinkykyisinä kuivissa olosuhteissa.

Huolehdi desinfioinnin aikana työturvallisuudestasi, sillä desinfiointiaineet voivat allergisoida ja ärsyttää hengitysteitä.

Opasvideo karsinoiden pesusta.

Kirjoita viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *