Kysy tällä sivulla tautisuojauksesta. Me etsimme vastauksen!

Näiden bioturvallisuustreffien teemana on:

Miten torjua haittaeläimiä eli jyrsijöitä ja villilintuja karjatilalla?

Elintarvike- ja rehulainsäädäntö edellyttää, että tuhoeläimiä ja haittaeläimiä torjutaan tehokkaasti maatiloilla. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ja Ruokaviraston ohjeiden mukaan jyrsijöiden torjunnan perustana ovat ennaltaehkäisevät toimenpiteet. Torjunnassa on suositeltavaa käyttää myrkyttömiä pyydyksiä, esimerkiksi mekaanisia, sähköisiä loukkuja tai erilaisia ansoja. Jyrsijämyrkkyjen käyttöä rajoitetaan, koska tavoitteena on rajoittaa myrkkyaineiden siirtymistä luonnonvaraisiin eläimiin ja estää jyrsijöiden vastustuskyvyn kehittyminen myrkyille.
Jyrsijät ja villilinnut voivat levittää tarttuvia eläintauteja kuten salmonellaa tilalta toiselle. Haittaeläinten torjunta karjatilalla vaatii jatkuvaa varuillaanoloa, huolellisia torjuntatoimia ja pitkäjänteistä seurantaa.

Mitä voidaan tehdä haittaeläinten torjumiseksi?

1. Pidetään tuotantotilojen suljettuina.
2. Tiivistetään tai verkotetaan tuotantotiloihin johtavat aukot karkealla teräsvillalla, rautatavaralla tai metallilevyllä. Tuotantotilojen tiiviys kannattaa tarkistaa kerran vuodessa, jolloin käydään läpi esimerkiksi ikkunat, ilmanvaihtokanavat ja mahdollinen katon alla oleva välitila. Ilmastointiaukkoihin suositellaan riittävän tiiviitä viiden millin verkkoja tai ritilöitä.
Hiiri pääsee sisään sormen paksuisesta rakosesta ja rotta peukalon kokoisesta. Muovia, puuta tai rakennuseristettä ei kannata käyttää, sillä niiden läpi jyristään kulkureitti.
3. Estetään villilintujen pääsy tuotantoeläinten elintilaan kuten juomapaikalle. Varmista, ettei eläinten ruokailupaikkojen yläpuolella ole tilaa villilinnuille. Villilintujen jätökset eivät saa sekoittua tuotantoeläinten rehuihin tai juomaveteen.
4. Estetään jyrsijöiden pesiytyminen eläintilan lähettyville. Lähistöllä ei saisi olla jyrsijöille sopivia piiloutumis- ja pesimispaikkoja. Tuotantorakennusten viereinen piha-alue ja seinien vierustat pidetään vapaana suojaa tarjoavista piilopaikoista eli kasvillisuudesta, koneista, roskakasoista ja muusta sekalaisesta tavarasta. Jyrsijöiden on vaikea liikkua piha-alueella, joka on kestopäällystetty tai karkeaa soraa.
5. Huolehditaan piha-alueen ja rehuvaraston siisteydestä. Rehuntähteet siivotaan pois esimerkiksi rehuaineiden vastaanottosuppiloiden, siilojen ja lastauspaikkojen lähettyviltä.
6. Rehuvilja ja väkirehut varastoidaan tiiviisiin, suljettuihin siiloihin tai varastoon.
7. Järjestetään toimiva jätehuolto, siivotaan vanhentuneet tuotteet ja raaka-aineet pois. Jätteet kannattaa säilyttää suljetuissa astioissa.
8. Ei ruokita luonnonvaraisia lintuja tuotantotilan piha-alueella tai sen lähialueilla.
9. Lemmikkieläimet kuten koirat ja kissat voivat olla taudinaiheuttajien epäsuoria taudinlevittäjiä. Suositaan muita keinoja hirien ja rottien torjunnassa.
10. Estetään jyrsijöiden pääsy kuivikevarastoon. Jos oljet yms. tarvikkeet säilytetään varastossa trukkilavojen päällä, jyrsijöiden torjunta helpottuu.

Keskustelun aloittaja: Jarkko Niemi

Kirjoita viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *