Kysy tällä sivulla tautisuojauksesta. Me etsimme vastauksen!
Näiden bioturvallisuustreffien teemana on:

Tautisulku

Tilalle saapuva tai tilalta lähtevä ihminen, ajoneuvo tai työväline voi levittää taudinaiheuttajia mukanaan paikasta toiseen. Jokaisella tilalla ja eläinosastolla tulisi olla oma tautisulku. Tautisulku on tila, jossa erotetaan selkeästi eläintila ja sen ulkopuolinen tila esimerkiksi penkillä, ritilällä, matalalla seinäkkeellä, puurimalla tai lattiateipillä. Tautisulussa tilalle saapuvat henkilöt pesevät ja desinfioivat kätensä, vaihtavat tilan omat suojavaatteet ja jalkineet ylle. Lyhyiden vierailujen aikana voidaan käyttää kenkien päälle laitettavia jalkinesuojia.

Miten?
•Järjestä tautisulku, jossa rajaat selkeästi eläintilan ja sen ulkopuolisen tila.
•Älä kulje tuotantotilaan vaihtamatta jalkineita ja päällysvaatteita tai pesemättä käsiäsi!
•Tarjoa kävijöille suojavaatteet, suojajalkineet ja käsienpesupaikka.
•Kiinnitä tuotantotilan sisäänkäynneille opasteita tautisuojauksesta.
•Kerro kävijöille selkeästi, mitkä ovat tilan tautisuojauskäytännöt!
•Neuvo ja valvo, että jokainen toimii ohjeiden mukaan toteutumista. Uskalla muistuttaa ja puuttua asiaan!

Eläinten omistajana sinulla on oikeus valvoa tuotantotilaan saapuvia ihmisiä, tilan liikennettä ja siirrettäviä työvälineitä. Tuotantotilojen ovet kannattaa lukita. Kiinnitä oviin opaste, miten tuotantotiloihin saavuttaessa toimitaan.

Kävijöiden kannattaa pysytellä etäällä tilan eläimistä, mikäli eläinten koskettaminen ei ole välttämätöntä. Tilalta lähtiessä pestään ja desinfioidaan kädet, jalkineet ja mahdolliset työvälineet.

Ulkomailta saapuva työntekijä käy Suomeen saavuttuaan saunassa. Vaatteet pestään, jalkineet puhdistetaan ja desinfioidaan. Ulkomailta tuotuja eväitä ei koskaan saa tuoda tuotantotiloihin eikä ylipäätään tilalle. Ulkomailta tultaessa suomalaiseen eläintuotantotilaan voi mennä vasta 48 tuntia saapumisen jälkeen.

Kun suunnittelet matkaa ulkomaille, selvitä maan eläintautitilanne. Ei ole suositeltavaa matkustaa maihin, joissa on todettu tai epäillään vaarallista tai helposti leviävää eläintautia. Selvitä Eläinten Terveys ETT ry:n ohjeet ulkomaan matkoista ja noudata niitä!

Keskustelun aloittaja: Jarkko Niemi

2 vastausta

  1. Kuinka paljon hyötyä käsien pesusta on tautisulussa? Tappaako se bakteerit?

    1. Käsien pesusta todella on hyötyä. Huolellinen ja oikein tehty käsien pesu vähentää bakteerien määrän käsissä murto-osaan, kun vertailukohtana ovat likaiset kädet. Tärkeää on, että käsiä pestään riittävän kauan, saippuan kanssa ja kaikki kohdat, myös sormienvälit ja sormenpäät pestään kunnolla. Katso lisää täältä: https://www.youtube.com/watch?v=Mu0iuCGCD-A&list=PLLiSq4pLlOEBa9ktOAaOOHjMTWGYxyyJX&index=25&t=0s
      Ruokaviraston ohje käsienpesuun: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/kasittely-ja-sailyttaminen/kasienpesu/

Kirjoita viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *