Kysy tällä sivulla tautisuojauksesta. Me etsimme vastauksen!
Näiden bioturvallisuustreffien teemana on:

Likaisen ja puhtaan kulkureitin suunnittelu tilalla

Miksi kulkureittien suunnittelu on tärkeää ja miten se tehdään?
•Taudinaiheuttaja leviää helposti tilalla, jos kulkureitteitit on suunniteltu väärin.

•Määritä tilalle puhdas ja likainen kulkureitti! Opasta kulkijoita ja liikennettä!

•Tuotantorakennusten alueella ja rehupihalla on vain tilan toimintaan liittyvää liikennettä. Rehukuljetusten, maitoauton, eläinkuljetusauton tai muna-auton kulkureitit pidetään erillään lannan kuljetusreiteistä ja eläinten laidunreiteistä.

•Likaista reittiä pitkin kulkee tilalle saapuvaa ja sieltä lähtevää liikennettä kuten lanta, liete, ja kuolleet eläimet. Tämä likainen alue käsittää ulosteen, virtsan, mullan ja hiekan tai eläinten eritteiden (synnytysnesteet tms.) kanssa tekemisissä olevat pinnat. Vain likaiselle puolelle voidaan kulkea likaisin jalkinein.

•Puhdas alue käsittää eläimen suuhun kulkeutuvan aineen, kuten rehun ja veden, kanssa tekemisissä olevat pinnat. Myös maitohuone katsotaan puhtaaksi tilaksi. Puhtaalla alueella kuljetaan vain puhtailla jalkineilla, ja puhdistetuilla ja desinfioiduilla ajoneuvoilla, jotta rehu tai vesi ei saastu. Puhdista jalkineet, vaatteet, työkalut ja ajoneuvot tuodessasi ne likaiselta alueelta puhtaalle alueelle.

•Huolehdi, jotta puhdas ja likainen reitti eivät risteä keskenään.
•Jos puhdas ja likainen reitti jostain syystä risteävät, varusta risteyskohta ajosillalla ja peitä se kuivikkeilla tai rakennushienokalkilla.

Tuotantoeläimiä kuljettavat ajoneuvot liikkuvat tilalta toiselle, jolloin vaarana on taudinaiheuttajien leviäminen niiden mukana. Siirrä eläimiä vain puhdistetuilla ja desinfioiduilla ajoneuvoilla.

Teuraseläinten lastaustila puhdistetaan ja desinfioidaan jokaisen lastauksen jälkeen. Teuraaksi vietävät eläimet siirretään erilliseen lastaustilaan, ta sen puuttuessa, mahdollisimman lähelle tuotantotilan ulko-ovea. Eläinten hoitajat välttävät teurasauton sisään menemistä ja auton henkilökunta välttävät tuotantotilaan tuloa. Kuljetuksia hoitaville tarjotaan tilakohtaiset saappaat, välineet lastausta varten sekä mahdollisuus käsien ja saappaiden pesuun.

Kuolleet eläimet kuljetetaan tilalta pois likaista reittiä pitkin. Sijoita raatovarasto etäälle tuotantotiloista, mielellään julkisen tien varteen. Pese ja desinfioi kuolleiden eläinten käsittelemisessä ja säilyttämisessä käytetyt tarvikkeet käytön jälkeen.

Älä päästä lemmikkieläimiä, luonnonvaraisia eläimiä tai jyrsijöitä tai muita haittaeläimiä tuotantotiloihin. Torju haittaeläimiä suunnitelmallisesti ja säännöllisesti.

Tilalle saapuvan urakoitsijan laitteet pestään ja desinfioidaan tilalle tullessa ja sieltä lähtiessä. Kysy etukäteen, onko urakoitsija ollut töissä tilalla, jolla esiintyy tarttuvaa eläintautia.

Jos tilalla on yhteiskäyttöisiä koneita, sovi niiden pesusta ja tarvittaessa desinfioinnista muiden käyttäjien kanssa. Huolehdi siitä, että tilalle tuodut työkoneet ovat puhdistettuja. Yhteiset työkoneet voivat levittää tilalta toiselle taudinaiheuttajia. Myös tilalta toiselle liikkuvien traktorien pyörät, alusta, ohjaamon jalkatila ja kuljettajan jalkineet voivat siirtää erilaisia taudinaiheuttajia.

Keskustelun aloittaja: ylläpitäjä

Kirjoita viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *