Kysy tällä sivulla tautisuojauksesta. Me etsimme vastauksen!
Näiden bioturvallisuustreffien teemana on:
Eläinkuljetus tulossa. Mitä on huomioitava?
Taudinaiheuttajat siirtyvät tehokkaimmin eläinten välisen suoran kontaktin eli koskettelun ja eritteiden (mm. lanta, virtsa) välityksellä. Eläinten kuljettaminen tilalta toiselle tai siirtäminen tilan sisällä on riskitekijä taudinaiheuttajien leviämiselle.
Mitä on huomioitava eläimiä siirrettäessä?
- Ole erityisen tarkkana, kun tuotantoeläimiä siirretään tilalta toiselle. Jos hankit eläimen, ota selvää sen lähtöpaikan tautitilanteesta. Siirrä ensi tieto eläinten terveydesta ja vasta sen jälkeen eläimet.
- Jos myyt eläimen, varmista sen terveydentila.
- Pidä huoli, etteivät taudinaiheuttajat leviä kuljetuksen aikana.
- Noudata karanteeniaikoja.
- Kun huolehdit eläinten vastustuskyvystä hyvän hoidon ja elinolosuhteiden avulla, torjut eläintauteja pitkäjänteisesti.
Tautisuojauksen kannalta olisi hyvä rajoittaa
- tilojen lukumäärää, joilta eläimiä hankitaan,
- eläinten hankintakertoja ja
- hankittavien eläinten lukumäärää.
Eläimiä kannattaa tuoda vain tiloilta, joilla eläinten terveydentila on hyvä, vähintään yhtä hyvä kuin omalla tilalla, eikä tarttuvia tauteja esiinny.
Tilalta pois vietävien eläinten noutoa varten tilalla tulisi olla erillinen lastaustila. Lastaustilasta ei tulisi olla suoraa ilmayhteyttä tiloihin, joissa pidetään tilan muita eläimiä. Siirrä tilalta pois vietävät eläimet erilliseen lastaustilaan, tai sen puuttuessa tuotantotilan ulko-oven lähelle lastaustilaan, jotta kuljetuksesta huolehtivien henkilöiden ei tarvitse tulla sisälle tuotantotiloan.
Tilalle hankitulle naudalle suositellaan 3-4 viikon pituista ja sioille vähintään neljän viikon pituista eristysaikaa tai karanteenia. Vasta karanteenin jälkeen eläin siirretään muiden tuotantoeläinten joukkoon. Karanteenitilassa tulisi olla oma sisäänkäynti ja tautisulku. Karanteenin aikana eläimestä voidaan ottaa näytteitä ja hoitaa tarvittavat rokotukset kuntoon.
Sairaat eläimet siirretään erilleen sairasosastoon, josta ei ole ilmayhteyttä muuhun tuotantotilaan. Sairastila täytetään ja tyhjennetään kerralla. Jokaisen käyttökerran jälkeen sairaseläintila puhdistetaan ja desinfioidaan.
On mahdollista, että taudinaiheuttajat siirtyvät keinosiemennyksessä saastuneen sperman välityksellä.
Päivittäiset eläintenhoitotyöt kannattaa tehdä aina samaa järjestystä noudattaen. Aloita nuoremmista eläimistä, etene vanhempiin eläimiin, sen jälkeen hoidetaan karanteeniosaston eläimet ja lopuksi sairaat eläimet. Näin vähennetään tautien levimisriskiä, esimerkiksi tilalle äskettäin tuoduista eläimistä siellä aiemmin olleisiin eläimiin.
Eläintiheys vaikuttaa eläinten vastustuskykyyn ja terveyteen. Älä sijoita liian paljon eläimiä samaan karsinaan, tai eri-ikäisiä eläimiä samaan karsinaan. Puhdista karsinat erien vaihdon yhteydessä.
Jos suunnittelet eläinten tuontia ulkomailta, ota yhteyttä Eläinten Terveys ETT:hen ja Ruokavirastoon saadaksesi ohjeet tuontiprosessia varten, ennen kuin ryhdyt muihin toimenpiteisiin.